Verpesten telefoons jouw houding?

Tegenwoordig zijn we vaak bezig met onze tablets en telefoons. Experts zeggen dat WhatsAppen, e-mailen, sms’en in de verkeerde positie kan leiden tot nek- en hoofdpijn.

Fysiotherapeuten, chiropractors en orthopedische chirurgen zien tegenwoordig meer nek- en rugproblemen dan voorheen. De oorzaak hiervan? Hun telefoon of tablet.
De experts zeggen dat deze nek- en rugproblemen, nu bekend als ”tablet-nek” of ”iPad-rug“, veroorzaakt worden door het laag houden van de apparatuur terwijl hier gebruik van wordt gemaakt.

Smartphone_houding-275x300

Veel specialisten erkennen het probleem. Uiteindelijk is er een kans dat er bochels kunnen ontstaan. Je hoofd weegt ongeveer 5 kilo. Als je hoofd steeds meer naar beneden hangt kan dit gewicht oplopen. Door deze houding kunnen er kromming ontstaan wat uiteindelijk leidt tot spier- en gewrichtspijn.

Tips:

Ga tijdens het gebruik maken van je telefoon/tablet in een actieve houding zitten. Als je scherm laag is, ben je geneigd om je hoofd ook naar beneden te laten hangen. Breng je apparaat ter hoogte van je gezicht. Hierdoor komt er geen druk te staan op je nek.

Als je zittend werkt op je apparaat is het verleidelijk om voorover te hangen. Voorkom dit door op het puntje van je stoel te zitten. Buk niet naar voren, maar breng je apparaat ter ooghoogte. Of ga staand werken, voeten op schouderbreedte geaard op de grond, rug recht en buik licht aangespannen.

staand-werken

2 goede oefeningen:

Oefening 1 (2 x per dag)

– Ga op een stoel zitten.
– Leg een stok in je nek
– Plaats je handen zo ver mogelijk aan het uiteinde van de stok
– Draai heel rustig naar links en vervolgens weer naar rechts (zo ver mogelijk)
– Herhaal dit 10 x per sessie 

Oefening 2 (2 x per dag)

– Ga op je knieën voor een stoel zitten
– Leg je handen plat op de zitting van de stoel
– Duw je schouders richting de grond
– Houd je heupen op dezelfde plek, maar blijf naar de grond kijken
– Houd deze houding voor ongeveer 10 sec vast
– Ga weer naar je beginpositie en herhaal dit 10 keer


Bron: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/pas-op-voor-een-bochel-door-je-smartphone, http://nos.nl/artikel/2093082-steeds-meer-nekklachten-bij-kinderen-door-gebruik-tablets.html

 

Geen reactie's

Geef een reactie