Kruiden!

Het kan lastig zijn om de juiste kruiden toe te voegen aan je gerecht. Welke kruiden past bij kip of een stukje vis? Het toevoegen van kruiden kan je gerecht een hele andere smaak geven. Om een voorbeeld te geven, hebben wij een tabel opgesteld met diverse kruiden die passen bij een bepaald soort voedselproduct.

Rood vlees; Koriander en zwarte kardemom

Gevogelte; Koriander en komijn

Varkensvlees; Kruidnagel, kaneel en mosterdzaad

Vis; Koriander en venkel

Groente; Komijn en mosterdzaad

Het toevoegen van deze aroma’s draagt ook bij aan specifieke voordelen voor de gezondheid. Koriander, dille, oregano, peterselie, rozemarijn zijn slechts enkele kruiden en specerijen die belangrijke polyfenol ladingen hebben. Wetenschappers denken namelijk dat deze antioxidanten een rol spelen bij de preventie van ziektes. Zodra je eenmaal bent begonnen met het toevoegen van verse kruiden aan je gerecht, ervaar je zoveel smaak en versheid, dat je niet gauw meer terug wilt. Om hiermee alvast aan de slag te gaan, hebben wij een heerlijk recept voor jou!

Ingrediënten:

½ kopje extra vergine olijfolie 2 eetlepels gehakte sjalotjes 3 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst met een knoflookpers 2 eetlepels gehakte verse rozemarijn sap van 1 limoen of citroen 3 eetlepels zoete paprika 1 ½ theelepel zeezout, plus meer voor kruiden 1 eetlepel zwarte peperkorrels, fijngemalen ¼ theelepel cayennepeper 1 kilo kipfilet, in 3 gelijke stukken in de lengte gesneden olie om de kip op te bakken 2 limoenen, snijd ze in partjes

1. Gooi in een ziplock bag de ingrediënten: olijfolie, sjalotten, knoflook, rozemarijn, limoensap, paprika, 1 ½ theelepel zout, peper en cayennepeper bij elkaar. Voeg de kip toe en knijp de lucht eruit. Knijp in de kip en masseer alle ingrediënten in de kip. Re-seal de zak en koel dit tenminste 6 uur, maar niet langer dan 24 uur.

2. Als je besluit buiten te grillen, zorg er dan voor dat de barbecue op een hoge temperatuur is.

3. Haal de kip uit de marinade. Als je besluit buiten de kip te grillen, reserveer dan wat marinade. Als je besluiten de kip binnen te koken, gooi hem dan weg.

4. Buiten: Plaats de kip op een licht ingevette grill en schenk de rest van de marinade erop. Grill tot de kip van binnen ook gaar is en draai de kip om.

5. Binnen: Bak de kip op een warm en licht ingevette grillpan. Zet het vuur matig tot hoog. Bak de kip goed gaar en draai de kip om.

6. Serveer de kip met stukjes limoen.

Eet smakelijk!

c6b9f13c4b4acf79cd1c0c7e0e0d48cc

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.