Kinderen in beweging

Kinderen hebben toch geen beweging nodig?

Een paar weken geleden hebben wij met Sportstudio Boddieplan les gegeven op basisschool Willibrord-school te Heiloo. Ik schrijf deze blog met een reden, steeds minder kinderen bewegen en ik denk dat de meeste ouders hier de gevolgen nog niet van inzien!

Kinderen lopen vandaag de dag een aanmerkelijk gezondheidsrisico. Dit komt omdat ze steeds minder bewegen door computergebruik, internet, tablet/mobiele telefoon, televisie kijken en vaak ongezond eten. Ook zijn er minder sportmogelijkheden vanwege bezuinigingen in de meeste gemeenten of omdat het de ouders te veel geld kost. Er is ook een afname van het aantal uren schoolgymnastiek in de week. Daarom krijgen steeds meer kinderen steeds vaker zogenaamde inactiviteit-gerelateerde ziekten zoals overgewicht, obesitas en vermoeidheidsklachten.

Waarom is een goed fitheidniveau belangrijk? 

De oude Grieken kenden al volkswijsheden als “rust roest” en “use it or loose it”. Maar spreekwoorden en gezegdes vormen geen wetenschappelijk bewijs. Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat fysieke fitheid en bewegen belangrijk zijn voor onze gezondheid.  Onder andere door A.E. Knoppers van de Utrecht University Repository. Door voldoende beweging maak je je botten en spieren sterker en zit je lekkerder in je vel. Wordt een sportief kind eerder gepest of is een onsportief kind vaker slachtoffer?
Dit zijn een van de vele redenen waarom bewegen belangrijk is.

kids3

Sport en fitheid

Ook om te sporten is fitheid belangrijk. Naast, onder andere techniek en tactiek, zijn lichamelijke factoren erg belangrijk voor je prestatie. Deze lichamelijke factoren zoals kracht, snelheid en uithoudingsvermogen zijn te verbeteren door training. Uiteraard mag een kind niet aan de gewichten  trekken maar turnen, balsporten, zwemmen, raketsport en verdedigingssport zijn ideaal voor kinderen. Helemaal als het een sport in teamverband betreft. De sociale aspecten dragen veel bij aan de ontwikkeling van het gedrag van het kind.

Bewegen en leren

Veel mensen zijn bang dat je door sporten minder op school gaat presteren. Ze denken dat je door sport moe wordt en dan geen energie meer hebt voor de les. Dat blijkt volgens Bart Zijlstra en Léon Wever met het artikel; ‘Decentralisatie jeugdhulp en de kracht van sport’ niet waar te zijn. Kinderen die meer gaan sporten kunnen zich juist beter concentreren in de klas en halen daarom betere leerprestaties. Het is dus goed om – voordat de les begint – te bewegen. Daarom is het belangrijk dat kinderen op de fiets of lopend naar school gaan. Dan hebben zij al een portie beweging voordat de school begint gehad en starten ze fris aan de schooldag.

Zorg er dus voor dat je kids voldoende bewegen op de manier die zij leuk vinden!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.